Сторінка здоров'я

Сльота Надія Станіславівна
Загальний стаж роботи- 16 років
Стаж роботи в ДНЗ "Ластівка"-
5 років.
Освіта- с/спеціальна Кременчуцький
медичний коледж.










Примірне меню ДНЗ "Ластівка" на 2021-2022 р.р.


















































7день

8день

Сніданок

Сніданок

Каша рисова з куркумою

Печінка по-Строгановськи

Суфле рибне

Каша ячнева в’язка

Салат з овочів (по сезону)

Масло вершкове

Хліб пшеничний

Чай з   лимоном

Масло вершкове

Хліб пшеничний

Чай Каркаде

Обід

Обід

Мінестроне (рец.Клопотенка)

Капуста тушкована

Картопляні Ньокі(рец.Клопотенка)

Розсольник   ленінградський з зеленню

Гуляш з курячого мяса

Пюре картопляне

Салат з буряка та чорнослива

Курячий шніцель(рец.Клопотенка)

Компот із свіжих фруктів

Компот з фруктів (сухофрукти)

Хліб пшеничний/житній

Хліб пшеничний\житній

Вечеря

Вечеря

   Пудінг з сиру столового і повидла(сметана кипячена)

Кава злакова

Чай 

Шарлотка з хліба та молока(яблуками)

Хліб з повидлом

Всього за день

Всього за день


9 день

10день

Сніданок

Сніданок

Салат з сіжої капусти і насінням

Картопля відварна

Мак енд чіз(рец.Клопотенка)

Салат з моркви та сиру

Масло вершкове

Масло вершкове

Сир твердий

Чай з цукром

Чай з  лимоном

Хліб пшеничний

Хліб пшеничний

Обід

Обід

Суп гречаний з зеленню

Бурячник з зеленню

Биточок рисово –мясний в томатній підливці

Голубці любительські з мясом курячим

Компот зі свіжих плодів(сухоф.)

Сік фруктовий

Хліб пшеничний/житній

Хліб пшеничний/житній

Вечеря

Вечеря

Вареники з сиром та сметаною кипяченою

Бланманже

Кава злакова з молоком

Рогалики з  свіжими фруктами

Всього за день

Всього за день

В середньому за 10 днів на 1 дитину




11день

12день

Сніданок

Сніданок

Каша вівсяна

Каша гречана

Омлет драчена

Салат з моркви та сиру

Салат з буряка

Рибні биточки

Масло вершкове

Масло вершкове

Чай чорний без цукру

Чай чорний без цукру

Хліб пшеничний

Хліб пшеничний

Обід

Обід

Суп картопляний з галушками

Червоний суп рисовий

Картопляний гратен

Курка по- італійські(рец.Клопотенка)

Курка тушена в томатному соусі

Салат з капусти з ароматною олією

Овочі по сезону

Напій лимонний

Сік фруктовий

Хліб пшеничний/житній

Хліб пшеничний/житній

Вечеря

Вечеря

Суп молочний з макаронами

Млинці українські з кип’яченою сметаною

Чай з цукром

Кава злакова з молоком

Хліб з повидлм

Всього за день

Всього за день






















13день

14день

Сніданок

Сніданок

Ячневі боли з соусом

Каша пшенична

Салат з моркви та яблука

Суфле рибне

Масло вершкове

Салат з моркви та сиру

Сир твердий

Масло вершкове

Чай з цукром

Чай з лимоном

Хліб пшеничний

Хліб пшеничний

Обід

Обід

Суп з макаронами

Борщ Дніпропетровський

Картопля тушена з мясом курячим

Зрази картопляні з мясом

Буряк відварений з олією

Салат з буряка та сухариками

Кисіль з яблук свіжих

Сік фруктовий

Хліб пшеничний/житній

Хліб пшеничний/житній

Вечеря

Вечеря

Ватрушка із мяким сиром

Пан де калатрава (рец.Клопотенка)

Кава злакова з молоком

Кава злакова з молоком

Всього за день

Всього за день



15день

16день

Сніданок

Сніданок

Сирники  зі сметаною кипяченою

Каша вівсяна

Масло вершкове

Яйце варене

Сир твердий

Салат з капусти та насіння

Чай з лимоном

Масло вершкове

Хліб пшеничний

Чай з цукром

Обід

Хліб пшеничний

Суп картопляний з квасолею  та зеленню

Обід

Бігос з гречкою

Херсонська юшка з рибою

Салат з капусти та насіння соняшника

Рагу овочеве з мясом

Компот зі свіжих плодів(сухофрукти)

Кисіль фруктовий

Хліб пшеничний/житній

Хліб пшеничний/житній

Вечеря

Вечеря

Каша молочна  з макаронами

Млинці з бананом

Чай ,хліб з повидлом

Кава злакова з молоком

Яблуко свіже(банан)

Всього за день

Всього за день

 

 

 



















17день

18день

Сніданок

Сніданок

Творожна запіканка з капяченою сметаною

Каша ячнева

Масло вершкове

Риба тушкована  в томаті з овочами

Чай з цукром

Овочі порційні(по сезону)

Хліб пшеничний

Масло вершкове

Обід

Чай чорний без цукру

Капусняк

Хліб пшеничний

Плов з мясом

                    Обід

Салат з буряка та чорнослива

Суп з галушками

Сік фруктовий

Пюре з бобових з маслом

Хліб пшеничний/житній

Салат з капусти(квашеної)

Вечеря

Компот зі свіжих плодів(сухофрукти)

Булочка фігурна

Хліб пшеничний/житній

Кисіль молочний

Вечеря

Всього за день

Молочне желе

 

Банан

 

Чай з цукром

 

Хліб з повидлом

 

Всього за день



19день

20день

Сніданок

Сніданок

Картопля відварна

Макарони відварні з маслом

Печінка по-строгановськи

Ікра морквяна

Буряк відварений з олією

Масло вершкове

Масло вершкове

Чай з цукром

Чай з цукром

Хліб пшеничний

Хліб пшеничний

Обід

Обід

Мінестроне

Суп селянський з крупою і сметаною

Печеня –по домашньому

 

 

Каша пшенична

Овочі порційні по сезону

Гуляш із курячого мяса

Компот зі свіжих плодів(сухофруктів)

Овочі порційні сезонні

Хліб пшеничний/житній

Напій лимонний

Вечеря

Хліб пшеничний/житній

Шарлотка з фруктами

Вечеря

Кисіль молочний

Рисово-творожна запіканка

Всього за день

Банан

В середньому за 20 днів на 1 дитину

Кисіль фруктовий

 

Всього за день

 





















Раціональне харчува
ння

    Їжа потрібна людині для підтримання здоров’я і працездатності, тому так важливо додержуватись правил раціонального харчування у всі вікові періоди життя людини. Особливо велика роль харчування в дитячому віці.
Їжа є єдиним джерелом, з яким дитина отримує усі необхідні речовини для будови його клітин і тканин та енергію, яка забезпечує рухливу активність, підтримання його температури тіла, роботу внутрішніх органів і нервову діяльність дитини.
    Якщо харчування побудоване неправильно і харчові речовини надходять в дитячій організм в недостатній мірі, то трапляється затримка фізичного і психічного розвитку дитини, виникають порушення структури і функції його органів. Харчовими речовинами, що постачають організм дитини енергією, є: білки, жири, вуглеводи.

                               Шість принципів харчування


Так само, як і рухова активність, загартовуючі  процедури, харчування дитини — невід'ємний чинник міцного здоров'я, про що треба дбати всім батькам, особливо влітку. Оздоровчі заходи націлені на те, щоб у дитини збільшилась маса тіла, але не за рахунок жирових відкладень, а росту і роз­витку м'язових тканин. Щоб досягти бажаного ефекту, го­дувати дитину треба з урахуванням кількох принципів.

      Першийрізноманітність харчування. Щоб дитина отримувала необхідні для життя й розвитку речовини, городину та садовину, хлібобулочні та круп'яні вироби, білки тваринного походження. Не така важлива кількість їжі, як розподіл її за основними групами. Основу раціону мають становити продукти з цілого зерна (мюзлі, вівсяні пластівці, гречка, хлібобулочні вироби з цільного зерна тощо}. Друге за важ­ливістю місце посідають овочі та фрукти. На третьому місці — молочні продукти та носії білка. Вершиною цієї своєрідної піраміди є жири, цукор, кондвироби.


    Другий принцип — натуральність харчування. Практична реалізація його полягає в тому, що до раціону дитини вво­дять максимум свіжих продуктів у сирому вигляді або після мінімальної термічної обробки. Тут ми пропонуємо:
пити натуральне не пастеризоване молоко, самим робити з нього морозиво, йогурти, сир;
готувати м'ясні страви лише з натурального (не консер­вованого м'яса). Мінімізувати в раціоні дитини ковбасні вироби;

• не споживати консервованих продуктів;
• не споживати білого комерційного хліба;
• обмежити використання в їжу здоби;
• під час приготування страв 
використовувати тільки нерафіновані олії;
• остерігатися вживання сирих яєць;
• надавати перевагу вживанню свіжих фруктів 
та ягід перед комерційними соками та напоями.
Третій принцип - є стимуляція апетиту .

 
 Часто хворіє дитина -  що робити? 

    З настанням осені практично від кожної другої мами можна почути, що її дитина постійно хворіє. Незважаючи на сучасні ліки, увагу батьків до дитячого здоров'я, частота простудних захворювань у дітей не знижується. У кабінеті педіатра все частіше звучить скарга: «Дитина постійно хворіє, що робити?»
   Це питання залишається для педіатрії найактуальнішим. Взагалі для дітей хворіти – це цілком нормально. Якщо ваша дитина переносить щорічно до п'яти гострих респіраторних захворювань, то турбуватися і проводити додаткові дослідження нема чого. Адже таким чином у малюка виробляється імунітет. Але якщо кожен рік дитину убивають віруси та інфекції більше 5 разів, батькам варто вжити заходів, оскільки недоліковані захворювання призводять до ускладнень у вигляді дисбактеріозу кишківника, алергії, пневмонії, неврологічних порушень, ревматизму та ін.

                          Чому Часто хворіє дитина?

       З настанням осені практично від кожної другої мами можна почути, що її дитина постійно хворіє. Незважаючи на сучасні ліки, увагу батьків до дитячого здоров'я, частота простудних захворювань у дітей не знижується. У кабінеті педіатра все частіше звучить скарга: «Дитина постійно хворіє, що робити?»
      Це питання залишається для педіатрії найактуальнішим. Взагалі для дітей хворіти – це цілком нормально. Якщо ваша дитина переносить щорічно до п'яти гострих респіраторних захворювань, то турбуватися і проводити додаткові дослідження нема чого. Адже таким чином у малюка виробляється імунітет. Але якщо кожен рік дитину убивають віруси та інфекції більше 5 разів, батькам варто вжити заходів, оскільки недоліковані захворювання призводять до ускладнень у вигляді дисбактеріозу кишківника, алергії, пневмонії, неврологічних порушень, ревматизму та ін.

                          ГОСТРІ ДИТЯЧІ ІНФЕКЦІЇ


       Для захворювань, які отримали назву гострих дитячих інфекцій, характерно те, що хворіють на них, як правило, в дитячому віці. До гострих дитячих інфекцій відносять кір, краснуху, скарлатину, дифтерію, коклюш, епідемічний паротит (свинку), вітряну віспу та поліомієліт.

Всі ці захворювання відрізняються високою заразністю. У людей, що перехворіли ними, залишається стійкий імунітет (за винятком скарлатини).        Масова вакцинація допомогла різко знизити захворюваність багатьма дитячими інфекціями. Однак навіть найефективніші вакцини не завжди дають абсолютний імунітет. З різних причин не всі діти виявляються охоплені профілактичними щепленнями. Чи не від всіх інфекцій розроблені  достатньо ефективні і безпечні вакцини. Тому знання особливостей поширення цих захворювань і профілактичних заходів необхідно всім - батькам, адміністрації та співробітникам дошкільних освітніх установ.



 




Компоненти харчування. 
Харчові джерела вітамінів та мінеральних речовин


Біотин - Печінка, яєчний жовток, овес, овочі, горіхи, пророщене зерно
Вітамін А (ретинол) - Риб’ячий жир, печінка, нирки, молоко, масло, сир, яйця, маргарин, зелені листкові овочі, жовті та червоні фрукти й овочі (зокрема абрикоси, морква, помідори)
Вітамін В1 (тіамін) - Свинина, бекон, печінка, нирки, продукти із цілого зерна, дріжджі, соя, риба, зелені овочі (зокрема горошок), картопля
Вітамін В12 (ціанкобаламін) - Печінка, м’ясо, яйця, дріжджовий екстракт, молочні продукти, риба. У рослинній їжі відсутній
Вітамін В2 (рибофлавін) - Клітковина, печінка, дріжджі, зернові зародки, м’ясо, соя, яйця, овочі, горіхи, молочні продукти (зокрема сир)
Вітамін В3 (ніацин) - Печінка, пісне м’ясо, продукти із цілого зерна, овочі (зелений перець, горошок, картопля тощо), риба, дріжджі, арахіс, сир, яйця
Вітамін В5 (пантотенова кислота) - Більшість продуктів, як-от: м’ясо, зернові продукти (зокрема з висівками, темний рис), овочі, дріжджі, яйця, горіхи
Вітамін В6 (піридоксин) - М’ясо, яйця, риба, хліб, зелені овочі (зокрема капуста), дріжджі, пророщене зерно та продукти з борошна з висівками, молоко
Вітамін Д (кальциферол) - Масло, маргарин, яйця, риб’ячий жир, жирна риба
Вітамін Е (токоферол) - Насіння, зелені листкові овочі, горіхи, хліб із висівками, маргарин, крупи, яєчний жовток, рослинна олія, пророщене зерно
Вітамін К - Зелені овочі, соя, печінка, рослинна олія, крупи, фрукти, горіхи
Вітамін С (аскорбінова кислота) - Чорна смородина, шипшина, солодкий перець, апельсини, лимони, помідори
Залізо - М’ясо, печінка, нирки, яйця, квасоля, сочевиця, шпинат, курага, дріжджі, інжир, чорнослив, крупи, горіхи, какао, патока
Йод - Морепродукти, печінка тріски, фрукти, овочі. Йодовані добавки містяться також у деяких сортах кухонної солі
Калій - Крупи, фрукти і фруктові соки, овочі, горіхи, м’ясо
Кальцій - Молоко, йогурт, сир, м’ясо, крупи (зокрема вівсяна), риба (зокрема сардини), зелені овочі (крес-салат, шпинат тощо), кунжут, горіхи
Лецитин (холін та інозитол) - Яєчний жовток, печінка, нирки, продукти із цілого зерна, овес, горох і боби, горіхи, пророщене зерно
Магній - Зелені овочі (крім шпинату), хліб, молоко, яйця, арахіс, соя, кунжут, ціле зерно
Марганець - Листкові овочі, боби, горох, ананаси, продукти із цілого зерна, яєчний жовток, горіхи, насіння, чай, кава
Мідь - Зелені овочі, печінка, молюски, продукти із цілого зерна, сухофрукти, миндаль
Сірка - Яйця, м’ясо, риба, молоко, крупи. Міститься у всіх білках
Фолієва кислота - Печінка, зелені овочі, бобові, хліб, банани, продукти із цілого зерна, дріжджі
Фтор - Чай, морська риба
Цинк - М’ясо, продукти із цілого зерна, бобові






































Немає коментарів:

Дописати коментар